Czy już przeterminowane?
Oznaki przeterminowania części produktów spożywczych bywają oczywiste, ale w przypadku niektórych z nich znacznie trudniej jest ocenić ich stan. Zobacz, czy nie wyrzucasz produktów zbyt wcześnie.
Produkty zazwyczaj wyrzucane za wcześnie
Banany o innej barwie niż klasyczna, np. zielone lub ciemne, zawierają dużo inuliny, dzięki czemu doskonale wpływają na układ pokarmowy. Zielone banany są najmniej słodkie. Dojrzałe, zbrązowiałe banany są bardzo słodkie, a ich kolor nie jest oznaką zepsucia miąższu.
Zwiotczałe i przyschnięte warzywa korzeniowe (burak, marchew, pietruszka) nadają się do spożycia.
Nieotwarty sos sojowy można przechowywać bez ograniczeń czasowych, po otwarciu: 2–3 lata w lodówce.
Oliwa może być przechowywana 3 lata (nieotwarta), po otwarciu 2–3 lata poza lodówką.
Pomarszczone, przyschnięte owoce i warzywa – zapewne straciły na soczystości, ale nadal można je zjeść (nie dotyczy sytuacji gdy występuje gnicie, pleśń i fermentacja).
Zamknięte produkty pasteryzowane, takie jak dżemy, musztarda, nieotwarte mogą stać w naszej spiżarni nawet 2 lata.
Skrystalizowany miód jest zdatny do spożycia.
Produkty, które nie powinny być konsumowane
Ziemniaki nie powinny kiełkować ani tym bardziej mieć zielonych plam. Zielone fragmenty ziemniaka zawierają w sobie solaninę i mogą wywołać silne zatrucie!
Wszystkie warzywa i owoce, na których pojawiła się pleśń, gnicie, należy wyrzucić!
Awokado nie powinno być zbyt miękkie – może to być oznaką nadpsucia. Warto zwrócić uwagę, czy przy szypułce nie pojawiła się pleśń. Przed ostateczną decyzją o wyrzuceniu należy przekroić awokado na pół (nie dotyczy, gdy jest pleśń).
Mleko UHT nie nadaje się do produkcji sera lub napojów fermentowanych. Jeśli skwaśnieje – należy je wylać.
Otwarte mrożonki nie powinny leżeć w zamrażarce dłużej niż miesiąc.